Nerezová ocel, kyselinovzdorná ocel, žáruvzdorná ocel

k pokladně celkem: 0,00 Kč
Nerezové oceli v potravinářském průmyslu a stavebnictví
Nerezové oceli v potravinářském průmyslu a stavebnictví

Nerezové oceli v potravinářském průmyslu a stavebnictví

Nerezové oceli mají své využití rovněž v potravinářském průmyslu. Tyto výrobky se vyznačují velmi dobrou odolností vůči různým korozivním činidlům, což je velmi důležité při přepravě potravin, jak rovněž při jejich zpracování. Je třeba poznamenat, že neexistují žádné jednoznačné normy, které by při tomto druhu činnosti vyžadovaly použití pouze nerezové oceli. Použití těchto ocelí vyplývá především z dlouholetých zkušeností a kladných názorů. Obecné normy stanovují (neukládají), že materiál ve styku s potravinami musí splňovat určité požadavky. Doporučuje se například používat nádoby na potraviny, které jsou odolné vůči působení potravin a zároveň v dobrém stavu – nepraskají, neloupou se atd. Nerezová ocel tyto požadavky dokonale splňuje. Navíc nepřenáší nežádoucí pachy, neovlivňuje chuť výrobků, neovlivňuje barvu.

Je třeba poznamenat, že nerezová ocel je zcela bezpečná pro lidské zdraví. Nebyl zjištěn žádný nežádoucí, negativní vliv na potraviny, nápoje nebo pitnou vodu. Vysoká odolnost vůči korozi a antibakteriální vlastnosti jsou dalšími výhodami použití nerezové oceli v potravinářském průmyslu. Povrchy tohoto typu oceli se navíc snadno čistí. Je možné využití parního čištění, jak rovněž sterilizace. Důležité je rovněž to, že nerezové povrchy nevyžadují malování. Z tohoto druhu oceli se vyrábí mj. z instalace v potravinářských provozech, skladovací nádrže, transportéry pro převoz potravin, stejně jako kuchyňské vybavení a produkty každodenní potřeby - např. příbory nebo hrnce. Nerezovou ocel zcela jistě najdeme v každé kuchyni.

Nejpopulárnější třídou oceli (odolnou proti korozi) používanou v potravinářském průmyslu je 1.4301 (AISI 304). Z tohoto druhu oceli se vyrábí příbory a domácí potřeby. Důležitá je inertní chemická povaha této oceli ve styku s potravinami. Korozivzdorné oceli lze použít v širokém teplotním rozsahu a jsou proto ideální pro procesy přípravy potravin (zmrazování, vaření, pečení). Je třeba poznamenat, že existuje více než dvě stě druhů korozivzdorné oceli. Oceli z této široké skupiny obsahují minimálně 10,5 % chrómu a maximálně 1,2 % uhlíku.

Odolnost vůči korozi a rzi, nízké náklady na údržbu, trvanlivost a estetický vzhled činí z nerezové oceli ideální materiál s širokou možností využití. Existuje více než 150 druhů nerezové oceli, z nichž 15 se běžně používá. Slitina se používá k výrobě svitků, plechů, tyčí, objímek, nerezových trubek a dalších prvků, které se používají v mnoha oblastech, mimo jiné: v chemickém, energetickém, železničním a lodním průmyslu, v mechanických provozech, ve stavebnictví (konstrukční prvky), ve výrobě automobilových a leteckých konstrukcí. Právě v potravinářství se však s nerezovou ocelí setkáváme nejčastěji, a to v našem každodenním životě.

Nerezové oceli lze použít i ve stavebních konstrukcích vč. vyztužení stěn betonem. Vzhledem k tomu, že je beton porézní materiál, lze jej použít pro lití konstrukcí z korozivzdorné oceli. Pro tuto aplikaci je důležité vybrat vhodnou třídu oceli. Běžně se vyskytující speciální třídy korozivzdorných ocelí, které jsou doporučované pro použití ve výztuži betonu. Nejoblíbenější jsou takové druhy, jako: EN 1.4301, 1.4429, 1.4462, 1.4436, 1.4501. Austenitické oceli: 1.4429, 1.4301, 1.4436. Oceli 1.4462 a 1.4501 se vyznačují feriticko-austenitickou (duplexní) strukturou. Výztužné tyče jsou vyrobeny z následujících typů nerezové oceli: EN 1.4436, 1.4429, 1.4301, 1.4462.

 

nahoru
Sklep jest w trybie podglądu
Zobrazit plnou verzi stránky
Sklep internetowy Shoper Premium